Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Babka wielkanocna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Babkę wielkanocną można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Podczas przygotowywania ciasta należy pamiętać, że wszystkie jego składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  mąka
  • 1/2 szklanki  cukier
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 2 łyżki  masło
    +odrobina do formy
  • 5 sztuk  olejek pomarańczowy
    krople
  • 1/2 szklanki  mleko
  • 1 sztuka  pomarańcza
  • 7 g  drożdże
    suszone
  • 1 szczypta  sól

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańczę dokładnie umyj, cienko obierz skórkę i pokrój w kostkę. Masło rozpuść na patelni i podsmaż na nim pokrojoną skórkę przez 5 minut.
  2. Mleko podgrzej. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz 1 łyżką mąki i cukru. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Żółtka utrzyj z resztą cukru na puszystą masę. Wsyp pozostałą przesianą mąkę. Dodaj wyrośnięte drożdże, szczyptę soli oraz kilka kropel oleju pomarańczowego. Całość miksuj na małych obrotach przez 10 minut. Następnie dodaj usmażoną na maśle skórkę pomarańczy i ponownie mieszaj przez kilka minut. Przygotowaną masę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wlej je do formy posmarowanej tłuszczem. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz 60 minut w 160 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE