Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Barszcz czerwony na zakwasie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Zakwas
  • 1 sztuka i 1/2 kg buraków
  • 4 ząbki  czosnku
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1 sztuka kromka chleba razowego
  • 3 sztuki liście laurowe
  • 3 sztuki ziela angielskie
    Barszcz
  • 400 ml  domowego zakwasu
  • 2 sztuki średnie marchewki
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/2 sztuki selera
  • 1 sztuka duża cebula
  • 1/2 sztuki średniego pora
  • 2 ząbki  czosnku
  • 4 sztuki suszone śliwki
  • 4 sztuki liście laurowe
  • 4 sztuki ziela angielskie
  • 5 sztuk ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka  majeranku
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Zakwas: Buraki obierz, pokrój w plastry i ułóż w 2-litrowym wyparzonym słoiku. Dodaj obrany czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, cukier oraz sól. Na wierzch połóż kromkę chleba razowego. Zalej wszystko 1,5 l przegotowanej letniej wody, żeby buraki były zakryte. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe, przewiewne miejsce na 5-7 dni, co jakiś czas zbierając tworzącą się pianę. Następnie zakwas przecedź przez sito i rozlej do wyparzonych butelek i zakręć. Przechowuj w lodówce.
  2. Barszcz: 2 l wody zagotuj z dodatkiem śliwek, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem oraz czosnkiem. Cebulę opal i wrzuć do gotującego się wywaru. Pozostałe warzywa umyj, obierz i również wrzuć do zupy. Gotuj,aż warzywa będą miękkie. Następnie zmniejsz ogień, wlej zakwas i gotuj jeszcze chwilę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawaj z uszkami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE