Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Barszcz grzybowy z uszkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Zakwas
  • 5 łyżek  mąki żytniej
  • 3 ząbki  czosnku
  • kromka chleba ze skórką
    Dodatkowo
  • garść suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w szklance wody
  • sól
  • pieprz
    Ciasto na uszka
  • 200 g  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • 1 łyżka  oleju
    Farsz
  • 5 dag  suszonych grzybów
  • 1 sztuka czerstwa bułka
  • 1 sztuka cebula
  • olej do podsmażenia cebuli

Sposób przyrządzania:

  1. Do litrowego słoika włóż 5 łyżek mąki żytniej, 3 ząbki czosnku oraz kromkę chleba. Zalej wodą i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
  2. Namoczone grzyby przelej razem z wodą do garnka, dolej 1 szklankę wody i zagotuj. Następnie dodaj przecedzony zakwas i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Farsz: Grzyby namocz, obgotuj, a wywar dodaj do barszczu. Zmiel w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z podsmażoną cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Z mąki, jajka, soli i oleju wyrób ciasto, dolewając tyle wrzątku ile mąka zabierze. Cienko rozwałkuj ciasto i pokrój na kwadraciki. Na środek każdego kwadraciku nałóż farsz grzybowy i uformuj uszka. Gotuj we wrzątku do wypłynięcia. Podawaj z barszczem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przyslij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE