Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Zakwas
- 5 łyżek mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- kromka chleba ze skórką
- Dodatkowo
- garść suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej w szklance wody
- sól
- pieprz
- Ciasto na uszka
- 200 g mąki
- 1 sztuka jajko
- sól
- 1 łyżka oleju
- Farsz
- 5 dag suszonych grzybów
- 1 sztuka czerstwa bułka
- 1 sztuka cebula
- olej do podsmażenia cebuli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do litrowego słoika włóż 5 łyżek mąki żytniej, 3 ząbki czosnku oraz kromkę chleba. Zalej wodą i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
- Namoczone grzyby przelej razem z wodą do garnka, dolej 1 szklankę wody i zagotuj. Następnie dodaj przecedzony zakwas i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Farsz: Grzyby namocz, obgotuj, a wywar dodaj do barszczu. Zmiel w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z podsmażoną cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką. Wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Z mąki, jajka, soli i oleju wyrób ciasto, dolewając tyle wrzątku ile mąka zabierze. Cienko rozwałkuj ciasto i pokrój na kwadraciki. Na środek każdego kwadraciku nałóż farsz grzybowy i uformuj uszka. Gotuj we wrzątku do wypłynięcia. Podawaj z barszczem.
Źródło przepisu: Przyslij przepis