Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Christmas pudding


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

amerykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 450 g  suszonych rodzynek i żurawiny
  • 25 g  drobno pokrojonej skórki kandyzowanej z różnych owoców
  • 1 sztuka drobno pokrojone jabłko
  • sok i skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 8 łyżek  brandy
  • 55 g  mąki
  • 1/3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 0.2 sztuki płaskiej łyżki przyprawy do pierników
  • 0.2 łyżki  cynamonu
  • 110 g  masła
  • 110 g  brązowego cukru
  • 110 g  bułki tartej
  • 25 g  nieobranych, grubo pokrojonych migdałów
  • 2 sztuki duże jajka
  • 1 łyżka  masła
    Sos
  • 750 ml  śmietany 36%
  • 1/4 szklanki  brandy
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 6 sztuk żółtek
  • 5 łyżek  cukru
  • 2 łyżki  mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek  mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone owoce, skórkę, jabłko oraz sok z cytrusów włóż do miski, zalej 6 łyżkami brandy i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na noc.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Dodaj tłuszcz, cukier, startą skórkę z cytrusów, bułkę tartą oraz orzechy i wymieszaj. Dodaj zamarynowane suszone owoce i znów wymieszaj. Jajka ubij i połącz z resztą składników.
  3. 1,5-litrową formę do puddingu cienko wysmaruj masłem. Przełóż do niej łyżką masę. Przykryj podwójną warstwą papieru do pieczenia oraz warstwą folii aluminiowej i obwiąż sznurkiem. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała dna. Gotuj na parze przez 7 godzin, uzupełniając wodę w garnku. Gotowy pudding powinien być brązowy.
  4. Wyjmij pudding z garnka, usuń papier i folię, odstaw, by wystygł. Ponakłuwaj go i polej resztą brandy. Przykryj papierem do pieczenia i obwiąż sznurkiem. Przechowuj w ciemnym, suchym miejscu aż do świąt. Przed podaniem podgrzewaj w kąpieli wodnej przez godzinę.
  5. Sos: Śmietanę wlej do garnka. Dodaj brandy i rozkrojoną wanilię i podgrzej.Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę połącz z mlekiem. Zalej żółtka śmietaną, stale mieszając. Dodaj mąkę, podgrzewaj do zgęstnienia.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE