Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 450 g suszonych rodzynek i żurawiny
- 25 g drobno pokrojonej skórki kandyzowanej z różnych owoców
- 1 sztuka drobno pokrojone jabłko
- sok i skórka starta z 1 pomarańczy
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- 8 łyżek brandy
- 55 g mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.2 sztuki płaskiej łyżki przyprawy do pierników
- 0.2 łyżki cynamonu
- 110 g masła
- 110 g brązowego cukru
- 110 g bułki tartej
- 25 g nieobranych, grubo pokrojonych migdałów
- 2 sztuki duże jajka
- 1 łyżka masła
- Sos
- 750 ml śmietany 36%
- 1/4 szklanki brandy
- 1 sztuka laska wanilii
- 6 sztuk żółtek
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mleka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone owoce, skórkę, jabłko oraz sok z cytrusów włóż do miski, zalej 6 łyżkami brandy i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na noc.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon. Dodaj tłuszcz, cukier, startą skórkę z cytrusów, bułkę tartą oraz orzechy i wymieszaj. Dodaj zamarynowane suszone owoce i znów wymieszaj. Jajka ubij i połącz z resztą składników.
- 1,5-litrową formę do puddingu cienko wysmaruj masłem. Przełóż do niej łyżką masę. Przykryj podwójną warstwą papieru do pieczenia oraz warstwą folii aluminiowej i obwiąż sznurkiem. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała dna. Gotuj na parze przez 7 godzin, uzupełniając wodę w garnku. Gotowy pudding powinien być brązowy.
- Wyjmij pudding z garnka, usuń papier i folię, odstaw, by wystygł. Ponakłuwaj go i polej resztą brandy. Przykryj papierem do pieczenia i obwiąż sznurkiem. Przechowuj w ciemnym, suchym miejscu aż do świąt. Przed podaniem podgrzewaj w kąpieli wodnej przez godzinę.
- Sos: Śmietanę wlej do garnka. Dodaj brandy i rozkrojoną wanilię i podgrzej.Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę połącz z mlekiem. Zalej żółtka śmietaną, stale mieszając. Dodaj mąkę, podgrzewaj do zgęstnienia.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka