Dzisiaj jest: Piątek, 10.04.2020 Imieniny: Michała i Makarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Ciasteczka świąteczne o smaku herbaty Opowieść wigilijna


15.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podawać schłodzone.

1 porcja dla: 2 - 5 osób


Składniki

  • 300 g  miód
  • 600 g  mąka pszenna
  • 200 g  cukier
  • 1 sztuka  jajko
    jajko do posmarowania
  • 1/2 szklanki  1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty
    z herbaty Opowieść wigilijna od Czas na Herbatę (z siedmiu łyżeczek)
  • 4 łyżeczki  przyprawa do pierników
  • 1.5 łyżeczek  soda oczyszczona
  • 1 szczypta  sól
  • 1 łyżka  olej rzepakowy

Sposób przyrządzania:

  1. Krok 1. Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Opowieść wigilijna, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4?5 godzin.
  2. Krok 2. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10?15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2?4 tygodnie).
  3. Krok 3. Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.



Przepis dodany przez:

katarzyna_fly

Posty : 0

Przepisy: 16


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE