Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 sztuka filet z dorsza
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- chili w płatkach
- Pierzynka
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka śmietany
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- sok z cytryny
- zioła prowansalskie
- Dodatkowo
- natka pietruszki
- 1 sztuka marchewka
- kawałek imbiru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę obierz, pokrój w plasterki, skrop oliwą i piecz 20 minut w 200 st. C.
- Rybę podziel na dwie części, ułóż w naczyniu żaroodpornym, skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i płatkami chili.
- Cebulę pokrój i podduś do miękkości z odrobiną wody. Dodaj rozgnieciony czosnek, musztardę, szczyptę ziół prowansalskich, skórkę z cytryny, śmietanę, oliwę i łyżeczkę soku z cytryny, sól oraz pieprz.
- Rybę oprósz solą i przykryj pierzynką z cebuli. Piecz 8 minut w 200 st. C. Udekoruj rybę natką pietruszki. Podawaj z pieczoną marchewką posypaną tartym imbirem.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka