Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki jajka
- 8 plastrów szynka
- 50 g kiełki
brokułów lub rzodkiewki - 1 pęczek szczypior
- Sos chrzanowy:
- 4 łyżeczki majonez
- 2 łyżeczki chrzan
- 1/2 łyżeczki sok z cytryny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i przekrój wzdłuż na pół.
- Majonez wymieszaj z chrzanem, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Na talerzu ułóż kolejno jedno na drugim: szczypiorek, plasterek szynki, porcję kiełków, a na nich połówkę jajka.
- Całość zwiąż szczypiorkiem formując sakiewkę. Na wierzch połóż odrobinę sosu chrzanowego.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka