Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Kapusta z suszonymi prawdziwkami i śliwkami


17.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 150 g  suszonych prawdziwków
  • kilka suszonych śliwek
  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 500 g  jabłek
  • 2 sztuki cebule
  • 2 łyżki  cukru
  • 1/2 łyżeczki  kminku
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
    Zasmażka
  • 3 łyżki  oleju
  • 1 łyżka  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby umyj, zalej wodą i odstaw na noc. Podobnie namocz śliwki.
  2. Kapustę posiekaj, wrzuć do garnka. Dodaj wypestkowane i pokrojone w ćwiartki śliwki, obrane i oczyszczone z nasion pokrojone w ćwiartki jabłka oraz obraną , pokrojoną cebulę. Dopraw 2 łyżkami cukru, kminkiem, zielem angielskim i kilkoma ziarenkami pieprzu. Wszystko wymieszaj, zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Gdy się zagotuje, duś na małym ogniu.
  3. Oddzielnie ugotuj grzyby. Kiedy będą miękkie, pokrój je w cienkie paski i wlej je do kapusty razem z wodą, w której się gotowały. Dodaj liść laurowy i duś wszystko jeszcze 20 minut.
  4. Z mąki i oleju zrób zasmażkę. Rozprowadź w niej parę łyżek kapusty, a następnie dodaj do garnka z kapustą i gotuj na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE