Dzisiaj jest: Sobota, 22.02.2020 Imieniny: Marty i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Karkówka słodko-kwaśna


06.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  karkówki wieprzowej
    Marynata
  • 4 łyżki  sosu sojowego
  • 2 łyżki  czystej wódki
  • 2 łyżki  białego octu winnego
    Sos
  • 1 sztuka cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka marchewka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka mała puszka pędów bambusa
  • 1 sztuka mała puszka ananasa w kawałkach
  • 1 łyżka  startego świeżego imbiru
  • 1 sztuka czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki  oleju z orzechów arachidowych
  • 1 łyżka  oleju sezamowego
  • sól
  • pieprz
  • jasny sos sojowy

Sposób przyrządzania:

  1. Karkówkę opłucz, osusz i pokrój w plastry. Włóż mięso do miseczki i zalej marynatą z sosu sojowego, wódki i octu winnego. Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. W tym czasie obierz cebulę, czosnek i marchew. Cebulę i czosnek posiekaj, a marchewkę pokrój w cienkie słupki. Paprykę przetnij na pół, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Pędy bambusa osącz z zalewy. Kawałki ananasa odcedź zachowując zalewę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej arachidowy z dodatkiem oleju sezamowego. Podsmaż na nim zamarynowane plastry karkówki. Zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu usmaż pokrojone warzywa. Dodaj pędy bambusa i kawałeczki ananasa. Ponowie do sosu wrzuć mięso. Całość podlej odrobiną wody oraz zalewy z ananasów. Przypraw startym imbirem, solą, pieprzem oraz sosem sojowym.
  4. Mięso w sosie duś jeszcze 10 minut. Pod koniec sos zagęść dodając mąkę kukurydzianą rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE