Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka karp (1,5 kg)
- 3 sztuki cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki jasnego piwa
- 3 łyżki oleju
- sok z cytryny
- 80 g rodzynków
- ocet
- 8 sztuk tłuczonych goździków
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia spraw, umyj, pokrój w dzwonka. Oprósz rybę pieprzem, solą, goździkami i skrop octem.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Cebulę zeszklij na rozgrzanym maśle. Wlej piwo, podgrzej. Następnie wrzuć rybę. Dodaj czosnek i olej. Duś wszystko do miękkości.
- Wyjmij rybę, dodaj rodzynki do sosu i zagotuj. Dopraw sokiem z cytryny i polej rybę.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza