Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg karpia
- sól
- 250 g mrożonych śliwek
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- 2-3 łyżeczki cukru
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- cynamon
- goździki
- imbir
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oczyszczonego i sprawionego karpia pokrój w dzwonka. Oprósz rybę solą i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Śliwki opłucz, rozmroź i wydryluj. Następnie zmiksuj z winem, sokiem z cytryny, cukrem i przyprawami.
- Rybę obtocz w mące, zrumień na rozgrzanej oliwie z obu stron. Ułóż karpia w naczyniu żaroodpornym, polej śliwkowym sosem i zapiekaj przez 10 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Palce lizać