Dzisiaj jest: Sobota, 18.08.2018 Imieniny: Heleny i Bronisławy



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Karp z warzywami i orzechami włoskimi


22.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 kg  karpia
  • 1 opakowanie  włoszczyzny
  • 100 g  orzechów włoskich
  • 2 łyżki  oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 szklanki  soku z granatu niesłodzonego
  • 1/2 szklanki  wody
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 sztuka granat

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę oczyść, umyj, pokrój na dzwonka. Oprósz solą i pieprzem, odstaw.
  2. Warzywa z włoszczyzny pokrój w słupki lub plasterki. Wrzuć na osolony wrzątek (bez pora) i gotuj przez 7 minut. Odcedź, zachowując wywar.
  3. Orzechy posiekaj na grubsze kawałki i upraż na rozgrzanej patelni. Dodaj je do mieszanki warzyw z surowym porem. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  4. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posyp mieszanką warzyw i orzechów. Podlej 1/2 szklanki wywaru z warzyw, skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C.
  5. Sok z granatów połącz z 1/2 szklanki wody, dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Po 20 minutach wyjmij rybę i zalej sosem. Piecz jeszcze 15 minut.
  6. Z granatu wydrąż ziarenka. Posyp nimi rybę wyłożoną na półmisek. Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE