Dzisiaj jest: Środa, 15.08.2018 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Karp z ziołowym masełkiem


15.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 kg karpia
  • 1 szklanka  bułki tartej
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżki  mąki
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  oleju
  • 1 sztuka cytryna
  • sól
    Masło ziołowe
  • 1/4 kostki  masła śmietankowego
  • 2 łyżki  startego żółtego sera
  • 3 łyżki  posiekanych ziół: koperku, szczypiorku, natki, estragonu
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1/2 łyżeczki  startego świeżego imbiru
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka gałązek koperku
  • cząstki cytryny do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia oczyść, umyj, osusz i pokrój w dzwonka. Oprósz rybę solą. Do miski wbij jajka i roztrzep.
  2. Dzwonka karpia skrop sokiem z cytryny. Obtocz rybę w mące. Następnie obtaczaj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
  3. Tak przygotowaną rybę smaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła. Usmażonego karpia przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz 15 minut w 150 st. C.
  4. Masło ziołowe: Masło utrzyj. Dodaj ser, zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj, mocno schłodź. Następnie wytnij z niego foremką kółka.
  5. Gotowe dzwonka karpia rozłóż na talerzu. Na każdym połóż kawałek ziołowego masła i udekoruj koperkiem oraz cytryną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE