Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Karp zapiekany z masłem migdałowym i winem


14.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka karp
  • 100 g  masła
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 szklanka  białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki  migdałów
  • 1 łyżka  białego pieprzu
  • 1/2 szklanki  posiekanej natki pietruszki
  • 2 sztuki cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę oczyść z łusek i usuń wnętrzności. Zostaw ogon i głowę. Umyj karpia dokładnie z wewnątrz i zewnątrz i osusz papierowym ręcznikiem. We wnętrzu ryby umieść 2 łyżki masła i obrane ząbki czosnku. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego i zalej ją winem.
  2. Pokrój resztę masła na mniejsze kawałki i ułóż na karpiu. Posyp migdałami i oprósz pieprzem. Przykryj rybę folią aluminiową i wstaw na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 10 minut. Wyłącz piekarnik i zostaw rybę w środku na 15 minut.
  3. Przełóż karpia na półmisek i polej powstałym podczas pieczenia sosem z migdałami. Pokrój cytryny na cząstki i podawaj z karpiem oprószonym natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE