Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kisiel żurawinowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kisiel żurawinowy to przepis na domowy, wigilijny kisiel.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 300 g  żurawina
    mrożona
  • 1/4 szklanki  miód
    płynny
  • 1.5 łyżek  mąka ziemniaczana
  • 2 łyżeczki  cukier waniliowy
  • 5 sztuk  goździki

Sposób przyrządzania:

  1. Żurawinę włóż do garnka. Zalej wodą tak, by była zakryta. Garnek przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotują.
  2. Następnie przetrzyj żurawinę przez gęste sito, kilka razy przelewając przecierane owoce (około 3 szklanek wody).
  3. Do przecieru dodaj miód i goździki. Zagotuj, wyjmij goździki. Zdejmij garnek z ognia.
  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 litra zimnej wody. Cały czas mieszając wlewaj do przecieru żurawinowego i gotuj.
  5. Po wyłączeniu kisiel przykryj, żeby nie zastygł. Przed podaniem rozlej do opłukanych zimną wodą salaterek i udekoruj.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE