Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kisiel żurawinowy


16.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kisiel żurawinowy to przepis na domowy, wigilijny kisiel.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 300 g  żurawina
    mrożona
  • 1/4 szklanki  miód
    płynny
  • 1.5 łyżek  mąka ziemniaczana
  • 2 łyżeczki  cukier waniliowy
  • 5 sztuk  goździki

Sposób przyrządzania:

  1. Żurawinę włóż do garnka. Zalej wodą tak, by była zakryta. Garnek przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotują.
  2. Następnie przetrzyj żurawinę przez gęste sito, kilka razy przelewając przecierane owoce (około 3 szklanek wody).
  3. Do przecieru dodaj miód i goździki. Zagotuj, wyjmij goździki. Zdejmij garnek z ognia.
  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 litra zimnej wody. Cały czas mieszając wlewaj do przecieru żurawinowego i gotuj.
  5. Po wyłączeniu kisiel przykryj, żeby nie zastygł. Przed podaniem rozlej do opłukanych zimną wodą salaterek i udekoruj.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Butterfly

Posty : 13

Przepisy: 107


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE