Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 300 g żurawina
mrożona - 1/4 szklanki miód
płynny - 1.5 łyżek mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki cukier waniliowy
- 5 sztuk goździki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żurawinę włóż do garnka. Zalej wodą tak, by była zakryta. Garnek przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotują.
- Następnie przetrzyj żurawinę przez gęste sito, kilka razy przelewając przecierane owoce (około 3 szklanek wody).
- Do przecieru dodaj miód i goździki. Zagotuj, wyjmij goździki. Zdejmij garnek z ognia.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 1/4 litra zimnej wody. Cały czas mieszając wlewaj do przecieru żurawinowego i gotuj.
- Po wyłączeniu kisiel przykryj, żeby nie zastygł. Przed podaniem rozlej do opłukanych zimną wodą salaterek i udekoruj.
Źródło przepisu: Poradnik domowy