Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Lukrowane pierniczki


16.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Ciasto
  • 300 g  mąki pszennej
  • 100 g  mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 sztuki jajka
  • 130 g  cukru pudru
  • 100 g  roztopionego masła
  • 100 g  miodu
  • 1 łyżka  przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka  kakao
  • 1 łyżeczka  sody oczyszczonej
    Lukier
  • 10 sztuk czubatych łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki  gorącej wody
  • kilka kropel olejku waniliowego

Sposób przyrządzania:

  1. Miód podgrzej w garnku. Gdy się rozpuści dodaj cukier puder, przyprawę korzenną i rozpuszczone masła. Dokładnie wymieszaj.
  2. Do miski wsyp oba rodzaje mąki, kakao i sodę oczyszczoną. Dodaj jajka i rozpuszczony miód z przyprawami. Wymieszaj i wyrób ciasto.
  3. Uzyskane ciasto rozwałkuj na 4 milimetrowy placek, podsypując mąką. Używając foremek do pierniczków wycinaj z ciasta małe ciasteczka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 180 st. C.
  4. Cukier puder z gorącą wodą i aromatem utrzyj na gładką masę. Powstałym lukrem udekoruj przestudzone pierniczki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE