Dzisiaj jest: Sobota, 23.11.2019 Imieniny: Klemensa i Amelii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Mazurek orzechowy


04.04.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Mazurek orzechowy można udekorować również innymi suszonymi owocami tj. daktyle, figi, morele czy śliwki.

1 porcja dla: 16 - 18 osób


Składniki

  • 4 sztuki  jajka
  • 3 łyżki  mąka pszenna
  • 3 łyżki  mąka ziemniaczana
  • 4 łyżki  cukier
  • 1 opakowanie  cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
    płaska
  • 100 g  orzechy włoskie
  • 100 g  orzechy laskowe
  • 100 g  migdały
  • 1 opakowanie  polewa czekoladowa
    biała
  • 120 g  dżem
    malinowy
  • 50 g  skórka z pomarańczy
    kandyzowana
  • 50 g  skórka z cytryny
    kandyzowana
  • 1 łyżka  masło
  • 1 łyżka  bułka tarta

Sposób przyrządzania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Na koniec zmiksuj razem z żółtkami.
  2. 50 g orzechów włoskich oraz laskowych posiekaj razem z 50 g migdałów i dodaj do nich oba rodzaje przesianej mąki oraz proszek do pieczenia. Następnie sypkie składniki razem z bakaliami delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
  3. Prostokątną formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto wyłóż na blachę i wyrównaj łopatką. Piecz 36 minut w 190 st. C.
  4. Gotowe ciasto ostudź, po czym bardzo ostrożnie wyjmij z formy. Delikatnie zetnij wierzch ostrym nożem, aby go wyrównać. Ciasto równomiernie posmaruj dżemem. Polewę przygotuj według przepisu na opakowaniu i szybko rozsmaruj ją na dżemie. Wierzch udekoruj pozostałymi orzechami, migdałami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Schłodź.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Mała Mi

Posty : 13

Przepisy: 114


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE