Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Ośnieżone choinki piernikowe


20.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 1 kg  mąki
  • 8 sztuk żółtek
  • 3 sztuki białka
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki  kakao
  • 3 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki  cynamonu
  • 1 łyżeczka  goździków
  • 1/2 łyżeczki  kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu
  • 1 kostka  masła
  • 400 g  miodu
  • 200 ml  gęstej śmietany
    Lukier
  • 3 sztuki białka
  • 500 g  cukru pudru
  • posypka do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Kakao wymieszaj z mąką. Miód podgrzej z przyprawami i odstaw. Dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Ostudź.
  2. W śmietanie rozpuść sodę oczyszczoną. Odstaw, by zwiększyła się objętość.
  3. Białka ubij na pianę, dodaj cukier i dalej ubijając, dodawaj żółtka. Połącz z mąką. Dodaj miód i wymieszaj. Wlej śmietanę z sodą. Wyrób ciasto i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
  4. Odrywaj kawałki masy i rozwałkowuj na grubość 3mm, posypując mąką. Wykrawaj różnej wielkości koła i gwiazdki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj białkiem
  5. Piecz 15 minut w 180 st. C. Ostudź na kratce. Pierniki najlepiej przygotować 2 tygodnie przed świętami.
  6. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas ubijając. Gotowy lukier powinien tworzyć sztywny stożek.
  7. Na każdym pierniku, od największego zaczynając, rozprowadź łyżkę lukru i przykryj następnym. Na górze ustaw gwiazdki. Udekoruj posypką.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Maks07

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE