Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Pascha z bakaliami


20.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pascha to tradycyjne danie wielkanocne. Jedna porcja paschy to 370 kcal.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 l  mleko
  • 1 laska  wanilia
  • 500 g  śmietana
    18%
  • 6 sztuk  jajka
  • 250 g  masło
    miękkie
  • 3/4 szklanki  cukier puder
  • 200 g  bakalie
    posiekane
  • 2 łyżki  skórka z pomarańczy
    kandyzowana
  • 3 listki  melisa
  • 1 garść  orzechy włoskie

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Śmietanę dokładnie wymieszaj z jajkami, po czym wlej do wrzącego mleka. Całość gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż mleko się zwarzy i podzieli na ser oraz serwatkę. Wyjmij wanilię.
  2. Ser odcedź, przełóż na gazę i dokładnie odsącz. Następnie zostaw na cedzaku na całą noc. Następnego dnia ponownie odciśnij.
  3. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj ser, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Dorzuć posiekane bakalie i kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
  4. Wyłożoną ściereczką miskę napełnij przygotowaną masą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy pascha stężeje, naczynie odwróć do góry dnem i usuń ścierkę. Deser udekoruj orzechami i melisą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE