Dzisiaj jest: Niedziela, 22.07.2018 Imieniny: Magdaleny i Bolesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Pascha z bakaliami


20.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pascha to tradycyjne danie wielkanocne. Jedna porcja paschy to 370 kcal.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 l  mleko
  • 1 laska  wanilia
  • 500 g  śmietana
    18%
  • 6 sztuk  jajka
  • 250 g  masło
    miękkie
  • 3/4 szklanki  cukier puder
  • 200 g  bakalie
    posiekane
  • 2 łyżki  skórka z pomarańczy
    kandyzowana
  • 3 listki  melisa
  • 1 garść  orzechy włoskie

Sposób przyrządzania:

  1. Mleko zagotuj z rozciętą laską wanilii. Śmietanę dokładnie wymieszaj z jajkami, po czym wlej do wrzącego mleka. Całość gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż mleko się zwarzy i podzieli na ser oraz serwatkę. Wyjmij wanilię.
  2. Ser odcedź, przełóż na gazę i dokładnie odsącz. Następnie zostaw na cedzaku na całą noc. Następnego dnia ponownie odciśnij.
  3. Masło zmiksuj z cukrem pudrem i stopniowo dodawaj ser, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Dorzuć posiekane bakalie i kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
  4. Wyłożoną ściereczką miskę napełnij przygotowaną masą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy pascha stężeje, naczynie odwróć do góry dnem i usuń ścierkę. Deser udekoruj orzechami i melisą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Garfield

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE