Dzisiaj jest: Poniedziałek, 19.02.2018 Imieniny: Konrada i Arnolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Pierniczki migdałowe


11.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 500 g  mąki pszennej
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki obranych zmielonych migdałów
  • 3 łyżki  kakao
  • 1 sztuka czubata łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki  mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki  imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 60 g  masła
  • 240 g  brązowego cukru
  • 2/3 szklanki  miodu wielokwiatowego
  • 2 sztuki duże jajka
  • 2/3 szklanki  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka  ekstraktu z pomarańczy
    Lukier
  • 180 g  cukru pudru
  • 1 łyżka  soku z pomarańczy
  • 1 łyżka  gorącej wody

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę, mielone migdały, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę wsyp do miski i wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem i płynnym miodem.
  2. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po kolei jajka. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj ekstrakt pomarańczowy, a potem stopniowo wymieszane suche składniki. Miksuj, aż masa będzie bardzo gęsta i kleista. Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
  3. Wilgotnymi rękami formuj z ciasta kulki wielkości małego jabłka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz na centymetrowej grubości placki. Foremkami wykrawaj wzorki. Z resztek ciasta formuj kolejne kulki. Pierniczki rozsuń na blasze, zachowując spore odstępy.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Piecz pierniczki 20 minut, a następnie ostudź na kratce.
  5. Sok z pomarańczy wymieszaj z wodą, a następnie z cukrem pudrem. Ucieraj, aż lukier będzie gładki i lśniący.
  6. Wystudzone pierniczki polukruj, udekoruj kandyzowanymi owocami i odstaw, by lukier stężał.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE