Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Piernik świąteczny w czekoladzie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 60 g  masła
  • 1 opakowanie  przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 10 łyżek  miodu spadziowego
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 sztuki jajka
  • 1/2 łyżeczki  sody
  • 2 łyżki  kakao
  • garść rodzynków
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek
  • skórka pomarańczowa
  • polewa czekoladowa

Sposób przyrządzania:

  1. Masło wrzuć do garnka. Dodaj miód, mleko oraz cukier i zagotuj. Mąkę przesiej do miski i zalej zagotowaną w garnku masą. Wymieszaj wszystko na gładką masę i odstaw do przestygnięcia.
  2. Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj ją do zimnej masy razem z żółtkami, kakao i przyprawą do piernika. Dorzuć również pokrojone bakalie i sodę. Wymieszaj.
  3. Uzyskane ciasto przełóż do formy keksówki i piecz 60 minut w 190 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przestudź ciasto, polej polewą czekoladową i udekoruj bakaliami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Więcej przysmaków...


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE