Dzisiaj jest: Piątek, 23.02.2018 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Piernikowe choineczki


19.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 700 g  mąki
  • 100 g  miodu
  • 2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki  przyprawy do piernika
  • 300 g  cukru
  • 60 g  masła
  • 2 sztuki jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Podgrzej miód. Do miski przesyp połowę mąki, zalej ją ciepłym miodem i szybko wymieszaj. Dodaj sodę, przyprawę do piernika i cukier. Ponownie wymieszaj i odstaw ciasto do przestygnięcia.
  2. Następnie dodaj masło, jajko i zagniataj ciasto, stopniowo dosypując resztę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
  3. Gotowe ciasto podziel na części, rozwałkuj i wycinaj gwiazdki różnej wielkości. Piecz 6 minut w 170 st. C. Gdy ciasteczka wystygną, układaj jedne na drugich w kształt choinek. Udekoruj lukrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Nikki

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE