Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 400 g filetów z łososia
- sok z 1/2 cytryny
- 50 g orzechów laskowych łuskanych
- 1/4 sztuki świeżej pszennej kajzerki
- garść natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia.
- Ćwiartkę kajzerki włóż do malaksera i rozdrobnij na okruszki. Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni przez 5 minut, a następnie obierz ze skórki. Posiekaj nożem niezbyt drobno. Dodaj okruszki pieczywa, szczyptę soli i 2 łyżki masła, całość wymieszaj.
- Umyty i osuszony filet oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Ułóż rybę w naczyniu, na wierzchu rozłóż warstwę orzechowej kruszonki. Zapiekaj 15 minut.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia