Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Schab faszerowany morelami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 kg schabu
  • 200 g  suszonych moreli
  • 1 sztuka kieliszek białego wina
  • 1/4 szklanki  oleju
  • 2 ząbki  czosnku
  • 2 łyżki  tymianku
  • 1 łyżka  majeranku
  • 1 sztuka puszka moreli
  • żurawina do mięs
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Schab umyj, osusz i natnij wzdłuż tworząc kieszeń. Natrzyj mięso solą oraz pieprzem i odstaw na 3 godziny do lodówki.
  2. Suszone morele zalej winem i odstaw na godzinę. Następnie odsącz i nadziej nimi mięso. Otwór zepnij wykałaczkami.
  3. 5 łyżek oleju wymieszaj z posiekanym czosnkiem oraz tymiankiem i majerankiem. Ziołową zaprawą natrzyj mięso i obsmaż je na rozgrzanym oleju. Przełóż do formy, polej winem, w którym moczyły się morele i piecz 90 minut w 200 st. C. W czasie pieczenia polewaj schab powstałym sosem.
  4. Morele z puszki odsącz z syropu. Miejsca po pestkach wypełnij żurawiną. Upieczony schab przełóż na półmisek i obłóż morelami. Sos z pieczenia wlej do sosjerki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE