Dzisiaj jest: Poniedziałek, 09.12.2019 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi


02.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 6 osób


Składniki

  • 400 główek  g solonych filetów śledziowych
  • 2 główki  łyżki musztardy
  • 1 główka  łyżeczka miodu
  • 2 główki  łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 główki  łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 główki  szklanki oleju
  • 1 główka  mała cebula
  • 2-3 główki  łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 2-3 główki  łyżki śliwek suszonych Bakalland
  • 2 główki  łyżki płatków migdałowych Bakalland
  • liść laurowy
  • 2 główki  gwiazdki anyżu
  • 5 główek  goździków
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • 2 główki  łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 główka  łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 główki  łyżeczki mielonego kardamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Śledzie odmocz, wypłucz i pokrój na kawałki. Wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oleju.
  2. Na suchą patelnię włóż przyprawy: liść laurowy, anyż, goździki i praż przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj zmielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, pieprz oraz kardamon. Mieszaj wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale się nie przypalą.
  3. Przełóż wszystko do zalewy i wymieszaj.
  4. Śledzie ułóż w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulką i rodzynkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 - 2 dni.



Przepis dodany przez:

annimka

Posty : 0

Przepisy: 13


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE