Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 24 osób
Składniki
- Ciasto:
- 1 kg mąka pszenna
- 100 g drożdże
- 1.5 szklanek mleko
- 350 g masło
- 300 g cukier
- 2 sztuki jajka
- 4 sztuki żółtko z jajka
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- 1 sztuka skórka z cytryny
otarta
- Masa makowa:
- 500 g mak
- 300 g cukier
- 4 sztuki białko z jajka
- 1 szklanka bakalie
kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy - 50 g masło
- 1 opakowanie cukier waniliowy
- Do dekoracji:
- lukier
- bakalie
posiekane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mak zalej wodą i gotuj przez 60 minut. Następnie odcedź, osącz i zostaw do przestygnięcia. Przestudzony mak zmiel trzykrotnie w maszynce. Dodaj cukier, rozpuszczone masło, cukier waniliowy i rozdrobnione bakalie. Wymieszaj. Białka ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową.
- Drożdże rozgnieć z połową cukru. Następnie dodaj odrobinę ciepłego mleka i mąki, wymieszaj. Przygotowany zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Żółtka ubij z pozostałym cukrem. 1/5 mąki zaparz zalewając resztą wrzącego mleka. Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka. Wyrób wszystko na gładkie ciasto, a następnie dodaj roztopione masło, cukier waniliowy oraz skórkę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Posmaruj masą makową i zwiń w roladę. Strucle ułóż w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie piecz 50 minut w 200 st. C. Upieczone ciasto przestudź, po czym polej je lukrem i posyp bakaliami.
Źródło przepisu: Smacznego!