Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Strucla w lukrowej polewie


18.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Strucla w lukrowej polewie to przepis na smaczne, świąteczne ciasto.

1 porcja dla: 12 - 24 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 1 kg  mąka pszenna
  • 100 g  drożdże
  • 1.5 szklanek  mleko
  • 350 g  masło
  • 300 g  cukier
  • 2 sztuki  jajka
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
    otarta
    Masa makowa:
  • 500 g  mak
  • 300 g  cukier
  • 4 sztuki  białko z jajka
  • 1 szklanka  bakalie
    kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy
  • 50 g  masło
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
    Do dekoracji:
  • lukier
  • bakalie
    posiekane

Sposób przyrządzania:

  1. Mak zalej wodą i gotuj przez 60 minut. Następnie odcedź, osącz i zostaw do przestygnięcia. Przestudzony mak zmiel trzykrotnie w maszynce. Dodaj cukier, rozpuszczone masło, cukier waniliowy i rozdrobnione bakalie. Wymieszaj. Białka ubij na pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową.
  2. Drożdże rozgnieć z połową cukru. Następnie dodaj odrobinę ciepłego mleka i mąki, wymieszaj. Przygotowany zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Żółtka ubij z pozostałym cukrem. 1/5 mąki zaparz zalewając resztą wrzącego mleka. Dodaj zaczyn, pozostałą mąkę, jajka i żółtka. Wyrób wszystko na gładkie ciasto, a następnie dodaj roztopione masło, cukier waniliowy oraz skórkę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Posmaruj masą makową i zwiń w roladę. Strucle ułóż w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, a następnie piecz 50 minut w 200 st. C. Upieczone ciasto przestudź, po czym polej je lukrem i posyp bakaliami.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Minnie

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE