Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Świąteczny karp z migdałami i żurawiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 kg karpia
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 3 sztuki goździki
  • 2 sztuki cebule
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 sztuka cytryna
  • 50 g  rodzynek
  • 100 g  migdałów
  • 30 g  suszonej żurawiny
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia oczyść, umyj, pokrój w dzwonka, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Głowę i ogon zalej litrem wody, zagotuj. Następnie odszumuj i dodaj oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele i goździki. Gotuj wszystko przez 60 minut. Uzyskany wywar przelej przez gęste sito.
  3. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj do wywaru i zagotuj. Gdy się zagotuje dodaj poporcjowaną rybę, bakalie oraz skórkę otartą z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE