Dzisiaj jest: Środa, 22.05.2019 Imieniny: Julii i Heleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5844

Świąteczny żurek z grzybami


14.12.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis kulinarny na wyjątkowy, wegetariański żurek świąteczny z dekoracją z chipsów buraczanych - idealny na Święta.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 10 g  podgrzybki
    suszone
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 3-4 łyżki  masło klarowane
  • 2 sztuki  marchew
    średnie
  • 1 sztuka  pietruszka
    średnia
  • 1/4 sztuki  seler korzeniowy
    mały
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1 łyżeczka  majeranek
  • 2 liście  liście laurowe
  • 6 ziarenek  ziele angielskie
  • 1.5 l  woda
  • 1/2 l  zakwas na żur
  • 400 g  serek topiony
    kremowy
  • 1 sztuka  buraki czerwone
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotować do miękkości i odstawić razem z wodą do wystygnięcia.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle klarowanym na jasnozłoty kolor, w garnku, w którym będzie przygotowywana zupa. Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę warzywa (marchew, pietruszka, seler) oraz przyprawy i wszystko razem dusić przez kilka minut.
  3. Następnie zalać wodą i ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, a gdy będą miękkie wlać zakwas na żurek, dodać serek topiony, majeranek i rozdrobniony czosnek.
  4. Zupę przez kilka dodatkowych minut gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie dorzucić pokrojone w paseczki ugotowane grzyby oraz wlać część wody, w której się gotowały (według uznania, dla wzmocnienia smaku). Doprawić do smaku i odstawić na pół godziny, by smaki się połączyły.
  5. Buraka obrać, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku lub usmażyć na rozgrzanym oleju tak, by powstały chipsy. Odsączyć na ręczniku papierowym i udekorować nimi każda porcję świątecznego żurku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

NutriAdvicerka

Posty : 393

Przepisy: 28


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE