Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szynka w miodzie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 1 sztuka i 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 500 g  pomarańczy
  • 1/2 sztuki cytryny
  • 100 ml  białego wina
  • 1/2 szklanki  miodu
  • 1 łyżka  przyprawy do piernika
  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki soli
  • 60 ml  oleju
  • 10 g  goździków

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańcze dokładnie umyj. Z jednej zetrzyj skórkę, a pozostałe przekrój na pół. Z pomarańczy oraz cytryny wyciśnij sok.
  2. Do soku dodaj wino, skórkę, połowę miodu, sól, przyprawę do piernika i kilka goździków. Całość wymieszaj, gotuj przez 5 minut i odstaw do wystudzenia.
  3. Mięso zalej marynatą. Wystającą część szynki posmaruj olejem, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Co jakiś czas obracaj.
  4. Mięso wyłóż na deskę, natnij ostrym nożem. Przełóż do formy i zalej 1/3 marynaty. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w 220 st. C.
  5. Zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Mięso odkryj i piecz przez 30 minut. Do pozostałej marynaty dodaj resztę miodu i zredukuj, aby miała gęstość syropu.
  6. Szynkę wyjmij z piekarnika. Z formy odlej powstały sos. Mięso posmaruj marynatą z miodu i naszpikuj resztą goździków. Zapiekaj 10 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE