Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.10.2019 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Torcik orzechowy z pastą pomarańczową


18.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Biszkopty
  • 600 g  mąki
  • 170 g  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 2 sztuki żółtka
  • 3 łyżki  mleka
  • 3 łyżki  miodu
  • 200 g  margaryny
  • 2 łyżeczki  sody
  • 1 sztuka cukier wanilinowy
    Masa orzechowa
  • 170 g  orzechów włoskich
  • 4 łyżki  cukru
  • 100 g  margaryny
    Masa budyniowa
  • 1 sztuka budyń śmietankowy 40 g
  • 2 łyżki  cukru
  • 400 ml  mleka
    Dodatkowo
  • 510 g  kajmaku
  • 5 łyżek  pasty pomarańczowej z cynamonem

Sposób przyrządzania:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto na biszkopty. Masę podziel na 3 części. Jedną z nich wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj.
  2. W garnku rozgrzej 100 g margaryny i 4 łyżki cukru. Dodaj posiekane orzechy i zagotuj. Ostudź i posmaruj masą placek w tortownicy. Piecz 20 minut w 180 st. C. Następnie upiecz pozostałe dwa placki biszkoptowe.
  3. Budyń wymieszaj ze 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zawrze, wlej budyń i energicznie wymieszaj. Ostudź.
  4. Do tortownicy włóż biszkoptowy placek, posmaruj go budyniem i pastą pomarańczową z cynamonem. Połóż kolejny biszkopt, na to masę kajmakową, a na wierzch połóż biszkopt z masą orzechową.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Blueberry

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE