Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Wielkanocny mazurek migdałowy


18.04.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Mazurek to obok babki piaskowej najbardziej charakterystyczne ciasto na wielkanocnych stołach. Dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku przygotowaliśmy wersję alternatywną bez mąki. Będzie więc doskonałą opcją zwłaszcza dla osób stosujących różnego rodzaju diety eliminujące gluten.

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 5 sztuk  jajka
  • 160 g  migdały
    tarte
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 130 g  erytrytol (erytrol)
    zamiennie 100 g cukru
  • 1 sztuka  skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 1 sztuka  olejek migdałowy
  • masło
    do wysmarowania formy
    Polewa i dodatki:
  • 4 sztuki  czekolada biała
  • 1 garść  orzechy pekan
  • 6 łyżek  śmietana
    30%, gęsta
  • owoce
    wg uznania, np. granat

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy erytrytol lub cukier, cukier waniliowy i ubijamy całość do uzyskania kremu, bez cukrowych grudek. Cały proces trwa ok. 10–12 minut.
  2. Dodajemy do masy tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
  3. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy migdałami tartymi.
  4. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem.
  5. Ciasto studzimy.
  6. Rozpuszczamy białą czekoladę: łamiemy na kawałki, umieszczamy w dużej plastikowej lub metalowej misce, stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą, doprowadzając do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodajemy śmietanę i 2–3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.
  7. Wylewamy masę czekoladową na ostudzone ciasto.
  8. Ciasto ozdabiamy według upodobań orzechami pekan oraz owocami (np. pestkami z granata). Podajemy schłodzone. Przechowujemy je w lodówce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE