Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wieniec z makiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 szklanka  mleka
  • 75 g  masła
  • 500 g  mąki
  • 7 g  drożdży instant
  • 1/4 szklanki  cukru
  • 1 szczypta  soli
  • 2 sztuki jajka
  • 450 g  masy makowej
  • 100 g  orzechów laskowych
  • 1 łyżka  kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • kilka kropel aromatu migdałowego
    Lukier
  • 1 szklanka  cukru pudru
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 2-3 łyżki  gorącej wody

Sposób przyrządzania:

  1. Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier oraz sól i wymieszaj. Podgrzej mleko z masłem i przestudź. Wlej do miski, wbij 1 jajko i wyrób ciasto. Odstaw na 60 minut.
  2. Masę makową połącz z 1 jajkiem, skórką pomarańczową, orzechami i aromatem migdałowym.
  3. Rozwałkuj ciasto (30 x 50 cm), wyłóż masę i zwiń roladę. Rozetnij ją na pół (nie do końca). Spleć końce i zwiń wieniec. Piecz 30 minut w 170 st. C. Utrzyj składniki lukru. Polukruj roladę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE