Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 75 g masła
- 500 g mąki
- 7 g drożdży instant
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szczypta soli
- 2 sztuki jajka
- 450 g masy makowej
- 100 g orzechów laskowych
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- kilka kropel aromatu migdałowego
- Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier oraz sól i wymieszaj. Podgrzej mleko z masłem i przestudź. Wlej do miski, wbij 1 jajko i wyrób ciasto. Odstaw na 60 minut.
- Masę makową połącz z 1 jajkiem, skórką pomarańczową, orzechami i aromatem migdałowym.
- Rozwałkuj ciasto (30 x 50 cm), wyłóż masę i zwiń roladę. Rozetnij ją na pół (nie do końca). Spleć końce i zwiń wieniec. Piecz 30 minut w 170 st. C. Utrzyj składniki lukru. Polukruj roladę.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka