Dzisiaj jest: Niedziela, 15.07.2018 Imieniny: Henryka i Włodzimierza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Wigilijna zupa grzybowa


09.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wigilijną zupę grzybową można podawać z grzybowymi pasztecikami.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 200 g  borowiki
    suszone
  • 2 łyżki  masło
  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 łyżeczka  pieprz czarny
    ziarenka
  • 4 sztuki  goździki
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia pokrój grzyby w paseczki, a płyn z moczenia zlej ostrożnie, bez powstałego osadu.
  2. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka. W cebulę wbij goździki i dodaj do warzyw w garnku. Na koniec dorzuć pieprz, sól oraz masło i zalej wszystko 2 litrami wrzątku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Powstały wywar przecedź, dodaj pokrojone grzyby oraz odlaną wcześniej wodę z ich moczenia. Gotuj jeszcze 25 minut. Na koniec dopraw zupę do smaku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE