Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Wigilijna zupa grzybowa


09.12.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wigilijną zupę grzybową można podawać z grzybowymi pasztecikami.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 200 g  borowiki
    suszone
  • 2 łyżki  masło
  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 łyżeczka  pieprz czarny
    ziarenka
  • 4 sztuki  goździki
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia pokrój grzyby w paseczki, a płyn z moczenia zlej ostrożnie, bez powstałego osadu.
  2. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka. W cebulę wbij goździki i dodaj do warzyw w garnku. Na koniec dorzuć pieprz, sól oraz masło i zalej wszystko 2 litrami wrzątku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Powstały wywar przecedź, dodaj pokrojone grzyby oraz odlaną wcześniej wodę z ich moczenia. Gotuj jeszcze 25 minut. Na koniec dopraw zupę do smaku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Jessica

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE