Dzisiaj jest: Niedziela, 18.02.2018 Imieniny: Symeona i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5789

Zrazy zawijane z grzybową nutą


02.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  mięsa wołowego
  • 12 sztuk plasterków boczku wędzonego
  • 3 sztuki ogórki kiszone
  • 4 sztuki cebule
  • 40 g  grzybów suszonych
  • 3 łyżki  musztardy francuskiej
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki  mąki
  • olej rzepakowy
  • 200 ml  bulionu warzywnego
  • 200 ml  czerwonego wytrawnego wina
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie je odsącz, zalej 250 ml wody i gotuj do miękkości. Odcedź, zachowując wywar.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój w poprzek włókien na kotlety. Rozbij je tłuczkiem na cienkie płaty. Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka. Pozostałe cebule również obierz i pokrój w półplasterki.
  3. Ogórki pokrój wzdłuż w słupki. Grzyby pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrojoną w półplasterki podduś na rozgrzanym oleju. Dodaj sól i odrobinę cukru.
  4. Każdy płat mięsa posmaruj musztardą i ułóż na nim po dwa plastry boczku, piórka cebuli, paski grzybów i słupki ogórków. Boki zrazów z dwóch stron zawiń do środka i zroluj. Zepnij mięso wykałaczką. Oprósz zrazy solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Obsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  5. Podduszoną cebulę ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i połóż na niej zrazy. Na patelnię po smażeniu zrazów wlej wino, zagotuj i przelej je do mięsa. Dodaj pozostałe grzyby i przyprawy. Wlej wywar z grzybów i bulion. Przykryj i wstaw na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  6. Po 40 minutach dolej bulionu, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotowe danie podawaj z kaszą gryczaną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE