Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Zrazy zawijane z grzybową nutą


02.12.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  mięsa wołowego
  • 12 sztuk plasterków boczku wędzonego
  • 3 sztuki ogórki kiszone
  • 4 sztuki cebule
  • 40 g  grzybów suszonych
  • 3 łyżki  musztardy francuskiej
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki  mąki
  • olej rzepakowy
  • 200 ml  bulionu warzywnego
  • 200 ml  czerwonego wytrawnego wina
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie je odsącz, zalej 250 ml wody i gotuj do miękkości. Odcedź, zachowując wywar.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój w poprzek włókien na kotlety. Rozbij je tłuczkiem na cienkie płaty. Jedną cebulę obierz i pokrój w piórka. Pozostałe cebule również obierz i pokrój w półplasterki.
  3. Ogórki pokrój wzdłuż w słupki. Grzyby pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrojoną w półplasterki podduś na rozgrzanym oleju. Dodaj sól i odrobinę cukru.
  4. Każdy płat mięsa posmaruj musztardą i ułóż na nim po dwa plastry boczku, piórka cebuli, paski grzybów i słupki ogórków. Boki zrazów z dwóch stron zawiń do środka i zroluj. Zepnij mięso wykałaczką. Oprósz zrazy solą oraz pieprzem i obtocz w mące. Obsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  5. Podduszoną cebulę ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i połóż na niej zrazy. Na patelnię po smażeniu zrazów wlej wino, zagotuj i przelej je do mięsa. Dodaj pozostałe grzyby i przyprawy. Wlej wywar z grzybów i bulion. Przykryj i wstaw na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
  6. Po 40 minutach dolej bulionu, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Gotowe danie podawaj z kaszą gryczaną.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE