Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 1 sztuka i 1/2 szklanki włoszczyzny
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżka masła
- liść laurowy
- 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 2 sztuki i 1/2 l wody
- 150 ml śmietany 12%
- 2 łyżeczki mąki
- 200 g makaronu łazanki
- sól
- pieprz
- 1 pęczek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie większe grzyby pokrój w paski. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Następnie dodaj włoszczyznę, grzyby, liść laurowy, pieprz, ziele i zalej wszystko wodą. Dopraw solą i gotuj 40 minut.
- Po tym czasie usuń przyprawy, wyjmij kilka kawałków grzybów do dekoracji. Pozostałą zupę zmiksuj na gładki krem, przelej z powrotem do garnka i dodaj śmietanę. Podgrzej przed podaniem. Podawaj z łazankami, dużą ilością natki i pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia