Dzisiaj jest: Środa, 01.04.2020 Imieniny: Zbigniewa i Grażyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Żurek wielkanocny z kolendrą


18.04.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Fundamentem tradycyjnego stołu wielkanocnego jest żurek lub barszcz biały, podawany z białą kiełbasą i jajkiem. Można przyrządzić jednak tę legendarną zupę w innej wersji.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  zakwas
  • 2 l  bulion warzywny
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 100 g  kiełbasa
    śląska
  • 1/2 łyżki  musztarda
    ostra
  • 1 łyżka  chrzan
  • 4 ząbki  czosnek
  • 1/2 łyżki  majeranek
  • 1 pęczek  kolendra
    świeża
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do ciepłego bulionu warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, 4 ząbki czosnku, majeranek, chrzan, musztardę i pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską.
  2. Gotujemy przez 30 minut. Dodajemy sól i butelkę zakwasu.
  3. Całość gotujemy przez 20 minut. Podajemy z połówkami jajka i świeżą kolendrą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 79

Przepisy: 97


Zobacz więcej na temat:

żurekprzepisy wielkanocnekolendra


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE