Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Żurek wielkanocny z kolendrą


18.04.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Fundamentem tradycyjnego stołu wielkanocnego jest żurek lub barszcz biały, podawany z białą kiełbasą i jajkiem. Można przyrządzić jednak tę legendarną zupę w innej wersji.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 opakowanie  zakwas
  • 2 l  bulion warzywny
  • 2 sztuki  jajka
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 100 g  kiełbasa
    śląska
  • 1/2 łyżki  musztarda
    ostra
  • 1 łyżka  chrzan
  • 4 ząbki  czosnek
  • 1/2 łyżki  majeranek
  • 1 pęczek  kolendra
    świeża
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do ciepłego bulionu warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, 4 ząbki czosnku, majeranek, chrzan, musztardę i pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską.
  2. Gotujemy przez 30 minut. Dodajemy sól i butelkę zakwasu.
  3. Całość gotujemy przez 20 minut. Podajemy z połówkami jajka i świeżą kolendrą.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Rokl

Posty : 78

Przepisy: 95


Zobacz więcej na temat:

żurekprzepisy wielkanocnekolendra


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE