Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 400 g kiełbasa
podwawelska - 1.25 szklanek zakwas na żurek
- 1.5 l woda
- 1 ząbek czosnek
- 3 ziarenka ziele angielskie
- 1 sztuka liście laurowe
- 3 łyżki śmietana
18% - 1 łyżeczka mąka pszenna
- 4 sztuki jajka
ugotowane na twardo - 1 pęczek natka pietruszki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka vegeta (przyprawa)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbasę, a do powstałego wywaru dodaj przyprawy, pokrojony w plasterki czosnek i zakwas na żurek. Całość gotuj przez 5 minut.
- W kubku wymieszaj śmietanę z mąką i dodaj do gotującej się zupy. Na koniec wsyp majeranek i dopraw do smaku.
- Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w kostkę razem z kiełbasą. Posiekaj natkę pietruszki.
- Gorący żurek nałóż do owalnych miseczek. Na wierzchu układaj na przemian kiełbasę, jajka i natkę pietruszki.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza