Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Żurek z kiełbasą i natką pietruszki


29.03.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Tak podany żurek wygląda jak wielkanocna pisanka. Jest nie tylko smaczny, ale będzie również ozdobą stołu.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 400 g  kiełbasa
    podwawelska
  • 1.25 szklanek  zakwas na żurek
  • 1.5 l  woda
  • 1 ząbek  czosnek
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 3 łyżki  śmietana
    18%
  • 1 łyżeczka  mąka pszenna
  • 4 sztuki  jajka
    ugotowane na twardo
  • 1 pęczek  natka pietruszki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżeczka  majeranek
  • 1 łyżeczka  vegeta (przyprawa)

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasę zalej wodą i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij kiełbasę, a do powstałego wywaru dodaj przyprawy, pokrojony w plasterki czosnek i zakwas na żurek. Całość gotuj przez 5 minut.
  2. W kubku wymieszaj śmietanę z mąką i dodaj do gotującej się zupy. Na koniec wsyp majeranek i dopraw do smaku.
  3. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w kostkę razem z kiełbasą. Posiekaj natkę pietruszki.
  4. Gorący żurek nałóż do owalnych miseczek. Na wierzchu układaj na przemian kiełbasę, jajka i natkę pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

kermit

Posty : 13

Przepisy: 98


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE