Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- Ciasto
- 25 dag mąki
- 1 sztuka jajko
- sól
- 1/2 szklanki wody
- Farsz
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 20 dag pieczarek
- 1 sztuka cebula
- sól
- pieprz
- masło
- Sos
- gotowy sos pieczeniowy (ciemny)
- 4-5 sztuk pieczarek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę ugotuj do miękkości.
- Cebulę pokrój w kosteczkę, a pieczarki zetrzyj na tarce. Podsmaż je chwilę na maśle, po czym dodaj do ugotowanej kaszy. Dopraw solą i pieprzem i wyrób na gładką masę.
- Z podanych składników wyrób ciasto na pierogi.
- Na wycięte krążki nakładaj farsz z kaszy i zlepiaj pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 2-3 minuty.
- Sos przygotuj wg opisu na opakowaniu. Dodaj do niego pokrojone w plasterki pieczarki i wymieszaj.
- Pierogi podawaj polane sosem.