Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2019 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5843

Bakaliowy chlebek


11.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 11 osób


Składniki

  • 20 dag  suszonych śliwek bez pestek
  • 20 dag  suszonych fig
  • 30 dag  suszonych gruszek
  • 10 dag  orzechów włoskich
  • 10 dag  orzechów laskowych
  • 6 dag  mieszanych kandyzowanych owoców
  • 10 dag  rodzynek
  • 5 dag  obranych ze skórki migdałów
  • 5 dag  pokrojonej w kostkę skórki cytrynowej
  • 12.5 dag  cukru
  • 1/4 łyżeczki  soli
  • 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • 1/4 łyżeczki  zmielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki  zmielonego anyżku
  • 2 łyżki  rumu
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 10 dag  surowego ciasta razowego
  • 20 dag  mąki
  • 1 łyżka  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone owoce namoczyć w litrze wody, przykryć i zostawić na 8 godzin. Po tym czasie odsączyć je z wody i pokroić w drobną kostkę. Orzechy laskowe i włoskie obrać z łupin i posiekać. Rodzynki przelać wrzątkiem i osuszyć.
  2. Suszone owoce, orzechy, skórkę z cytryny, cukier, cynamon, anyżek, ziele angielskie i sól wymieszać w misce. Dodać rum i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
  3. Do ciasta razowego dodać mąkę i masę owocową. Zagnieść i uformować dwa bochenki. Zmoczyć ręce w wodzie i wygładzić powierzchnię chlebków. Udekorować kawałkami migdałów i kandyzowanymi owocami.
  4. Blachę do pieczenia wysmarować łyżką masła. Ułożyć na niej chlebki. Nagrzać piekarnik do 180 st. C i piec w nim bochenki przez 70 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE