Dzisiaj jest: Środa, 13.11.2019 Imieniny: Stanisława i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Bakłażany w cieście z salsą pomidorową


30.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki bakłażany
  • posiekany majeranek
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 4 sztuki pomidory
  • 2 łyżki  oliwy
  • 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka  soku cytrynowego
  • 100 ml  piwa
  • 100 g  mąki
  • 1 sztuka duża szczypta proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany umyć, obrać i pokroić wzdłuż na plasterki grubości 5 mm. Posypać trochę majerankiem, ułożyć jeden na drugim.
  2. Przygotować salsę. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórkę, usunąć pestki i miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek poddusić w oliwie, dodać natkę pietruszki i pomidory, dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
  3. Mąkę z piwem i proszkiem do pieczenia wymieszać na gładką masę. Każdy plaster bakłażana zanurzać pojedynczo w cieście i od razy wrzucać na gorący tłuszcz.
  4. Aby osłonka z ciasta nie popękała, plastry bakłażanów odwracać drewnianą łyżką. Piec na złotobrązowy kolor, następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posolić dopiero przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

znawca17

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE