Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki bakłażany
- posiekany majeranek
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 sztuki pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 100 ml piwa
- 100 g mąki
- 1 sztuka duża szczypta proszku do pieczenia
- tłuszcz do smażenia
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany umyć, obrać i pokroić wzdłuż na plasterki grubości 5 mm. Posypać trochę majerankiem, ułożyć jeden na drugim.
- Przygotować salsę. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać. Pomidory zblanszować, następnie zdjąć skórkę, usunąć pestki i miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek poddusić w oliwie, dodać natkę pietruszki i pomidory, dusić na wolnym ogniu około 10 minut.
- Mąkę z piwem i proszkiem do pieczenia wymieszać na gładką masę. Każdy plaster bakłażana zanurzać pojedynczo w cieście i od razy wrzucać na gorący tłuszcz.
- Aby osłonka z ciasta nie popękała, plastry bakłażanów odwracać drewnianą łyżką. Piec na złotobrązowy kolor, następnie osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posolić dopiero przed podaniem, aby ciasto nie zmiękło.
Źródło przepisu: książka kucharska