Dzisiaj jest: Niedziela, 23.09.2018 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Bigos wegetariański


14.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka marchewka
  • 7-8 łyżek  grubego granulatu sojowego
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 5-6 sztuk suszonych śliwek
  • 1 łyżka  sosu sojowego
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 3 sztuki owoce jałowca
  • 8 sztuk ziaren pieprzu
  • 2 sztuki goździki
  • 1 sztuka czubata łyżka masła
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki  majeranku
  • 1 łyżeczka  kminku
  • natka pietruszki
  • sól. pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Granulat sojowy zalać szklanką letniej wody i pozostawić na 20 minut. Kapustę pokroić, dodać 3 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  2. Marchewkę obrać, umyć, umyć i zetrzeć na tarce, śliwki umyć i pokroić w paski. Cebulę, czosnek i marchewkę zeszklić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy, dusić 2-3 minut. mieszając połączyć z kapustą, granulatem i śliwkami. Włożyć liść laurowy, ziele angielskie, goździki, ziarna pieprzu, jałowiec.
  3. Dusić ok. 20 min., mieszając co pewien czas. Dodać kminek, majeranek, pieprz oraz sól i wymieszać. Po 2 minutach duszenia oprószyć mąką. wymieszać i zagotować. Wyjąć liść laurowy, owoce jałowca, ziarna pieprzu, ziele angielskie i goździki. Bigos podawać z posypany natką .
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE