Dzisiaj jest: Poniedziałek, 27.05.2019 Imieniny: Jana i Juliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5844

Bigos wegetariański


14.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  kiszonej kapusty
  • 2 sztuki cebule
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka marchewka
  • 7-8 łyżek  grubego granulatu sojowego
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 5-6 sztuk suszonych śliwek
  • 1 łyżka  sosu sojowego
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 3 sztuki owoce jałowca
  • 8 sztuk ziaren pieprzu
  • 2 sztuki goździki
  • 1 sztuka czubata łyżka masła
  • 1 łyżka  mąki pszennej
  • 2 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki  majeranku
  • 1 łyżeczka  kminku
  • natka pietruszki
  • sól. pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Granulat sojowy zalać szklanką letniej wody i pozostawić na 20 minut. Kapustę pokroić, dodać 3 łyżki wody i dusić na małym ogniu ok. 30 min. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
  2. Marchewkę obrać, umyć, umyć i zetrzeć na tarce, śliwki umyć i pokroić w paski. Cebulę, czosnek i marchewkę zeszklić na maśle, dodać koncentrat pomidorowy i sos sojowy, dusić 2-3 minut. mieszając połączyć z kapustą, granulatem i śliwkami. Włożyć liść laurowy, ziele angielskie, goździki, ziarna pieprzu, jałowiec.
  3. Dusić ok. 20 min., mieszając co pewien czas. Dodać kminek, majeranek, pieprz oraz sól i wymieszać. Po 2 minutach duszenia oprószyć mąką. wymieszać i zagotować. Wyjąć liść laurowy, owoce jałowca, ziarna pieprzu, ziele angielskie i goździki. Bigos podawać z posypany natką .
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE