Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Bożonarodzeniowy kulebiak


20.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 20 dag  drożdży
  • 2 sztuki jaja
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 150 ml  mleka
    Farsz
  • 400 g  kiszonej kapusty
  • garść suszonych grzybów
  • 1 sztuka cebula
    Dodatkowo
  • 2 sztuki jajka ugotowane na twardo
  • 1 sztuka jajko
  • olej
  • mak
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Z drożdży, letniego mleka i łyżeczki cukru przygotuj rozczyn. Dodaj mąkę, jajka, sól i 2 łyżki oleju. Wyrób ciasto i odstaw, by urosło.
  2. Farsz: Grzyby namocz, ugotuj. Wywarem z grzybów zalej kapustę. Duś 30 minut z zeszkloną cebulą i odciśnij z nadmiaru soku. Farsz przestudź.
  3. Kulebiak: Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek. Ułóż na nim farsz i cząstki ugotowanych jajek, zawiń. Kulebiak przełóż do podłużnej formy oprószonej mąką, odstaw do wyrośnięcia. Następnie wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 40 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE