Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Bruschetta z pomidorami, oliwkami i mozzarellą


21.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki bułki pszenne (najlepiej bułki włoskie - Ciabatta)
  • 4 sztuki duże pomidory
  • 4 ząbki  czosnku
  • 8 sztuk czarnych oliwek
  • 2 łyżki  masła
  • 1 łyżka  posiekanej bazylii
  • 1 łyżka  przecieru pomidorowego
  • 50 g  sera typu mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • świeże liście bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Bułki przekroić na połowę. 8 połówek bułeczek opiekać w gorącym opiekaczu 2-3 minuty, na złoty kolor. Czosnek, masło i bazylię utrzeć razem, rozsmarować na opieczonych połówkach bułek.
  2. Każdy pomidor u podstawy pociąć na ćwiartki. Pomidory włożyć do miski z gorącą wodą, aby łatwiej usunąć skórki. Po kilku minutach wyjąć pomidory widelcem i zdjąć skórki. Miąższ posiekać i wymieszać z przecierem pomidorowym oraz podzielonymi na pół i odpeszczonymi oliwkami. Otrzymaną masę włożyć na połówki bułek.
  3. Na wierzchu poukładać po plasterku mozzarelli, doprawić solą i pieprzem. Bułki ponownie wstawić do opiekacza na 1-2 minuty, aż ser się roztopi. Udekorować świeżymi listkami bazylii, podawać od razu.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Kruszynka

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE