Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Bruschetta z pomidorami, oliwkami i mozzarellą


21.03.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki bułki pszenne (najlepiej bułki włoskie - Ciabatta)
  • 4 sztuki duże pomidory
  • 4 ząbki  czosnku
  • 8 sztuk czarnych oliwek
  • 2 łyżki  masła
  • 1 łyżka  posiekanej bazylii
  • 1 łyżka  przecieru pomidorowego
  • 50 g  sera typu mozzarella
  • sól
  • pieprz
  • świeże liście bazylii

Sposób przyrządzania:

  1. Bułki przekroić na połowę. 8 połówek bułeczek opiekać w gorącym opiekaczu 2-3 minuty, na złoty kolor. Czosnek, masło i bazylię utrzeć razem, rozsmarować na opieczonych połówkach bułek.
  2. Każdy pomidor u podstawy pociąć na ćwiartki. Pomidory włożyć do miski z gorącą wodą, aby łatwiej usunąć skórki. Po kilku minutach wyjąć pomidory widelcem i zdjąć skórki. Miąższ posiekać i wymieszać z przecierem pomidorowym oraz podzielonymi na pół i odpeszczonymi oliwkami. Otrzymaną masę włożyć na połówki bułek.
  3. Na wierzchu poukładać po plasterku mozzarelli, doprawić solą i pieprzem. Bułki ponownie wstawić do opiekacza na 1-2 minuty, aż ser się roztopi. Udekorować świeżymi listkami bazylii, podawać od razu.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Kruszynka

Posty : 55

Przepisy: 21


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE