Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.06.2018 Imieniny: Marka i Elżbiety



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5800

Bułgarska mamałyga


26.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 szklanki  kaszy kukurydzianej
  • 5 łyżek  oleju
  • pietruszka
  • 2 sztuki marchewki
  • ćwierć selera
  • cebula
  • 1 łyżka  przecieru pomidorowego
  • 10 dag  żółtego ostrego sera
  • 3-4 sztuki grzyby suszone
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować 3 szklanki wody ze szczyptą soli. Do wrzątku powoli wsypywać kaszę, stale mieszając, żeby nie utworzyły się grudki i aby kasza nie przywierała do dna. Gotować ok. 15 min. i wyłożyć kaszę do wypłukanego zimną wodą naczynia. Wystudzoną pokroić w kostkę.
  2. Grzyby ugotować w małej ilości wody i drobno pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Umyte warzywa zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, podsmażyć razem z cebulą, dodać wywar, pokrojone grzyby, przecier pomidorowy i dusić 15 min. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i trzymać na wolnym ogniu 3-5 min. Zalać kaszę sosem, posypać serem startym na tarce z dużymi oczkami i piec 15 min. w piekarniku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE