Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg cebuli (jednakowej wielkości)
- 10 dag ryżu
- 3 łyżki tłuszczu
- 1 szklanka mleka
- majeranek
- 10 dag przecieru pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 3 sztuki jaja
- 1 szklanka wywaru z włoszczyzny
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć, sparzyć wrzątkiem, posolić. Połowę środków cebuli posiekać i poddusić na tłuszczu.
- Ryż sparzyć wrzątkiem na sicie, następnie zalać mlekiem i gotować do miękkości. Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać i włożyć do ostudzonego ryżu. Dodać uduszoną cebulę, przyprawy i starannie wymieszać.
- Tak przygotowanym farszem napełnić cebule, włożyć do rondla, podlać wywarem z warzyw i udusić. Sos zagęścić mąką, dodać przecier pomidorowy. Podawać z ziemniakami.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników