Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 osób
Składniki
- 1 kg mąki poznańskiej
- 25 dag preparowanych otrąb pszennych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki cukru
- 1-1.5 łyżek soli
- 1 l tłustego mleka
- 10 dag drożdży
- smalec
|
|
Sposób przyrządzania:
- W litrowym naczyniu bardzo starannie utrzeć drożdże z cukrem, wlać szklankę mleka ogrzanego do temp. 30 st., wsypać szklankę mąki, dobrze wymieszać mikserem. Następnie naczynie z zaczynem drożdżowym przykryć i wstawić do lekko ogrzanego (30-40o) piekarnika.
- Należy czekać, aż zaczyn urośnie i kilkakrotnie zwiększy swoją objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałe suche składniki i wlać mleko oraz zaczyn. Całość dobrze wymieszać najlepiej mikserem. Miskę z ciastem przykryć papierem i wstawić do ciepłego (50o) piekarnika. Gdy ciasto urośnie, przełożyć je do 3 foremek długości 24 cm, uprzednio wysmarowanych smalcem. Ciasto przyklepać natłuszczoną łyżką. Foremki wstawić do piekarnika, aby w temperaturze 50o ciasto urosło do krawędzi foremki. Następnie piec 80 min w temp. 200o. Otrzyma się ok. 2 kg chleba.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników