Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Chleb zdrowia


05.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 osób


Składniki

  • 1 kg  mąki poznańskiej
  • 25 dag  preparowanych otrąb pszennych
  • 3 łyżki  siemienia lnianego
  • 1 łyżka  kminku
  • 2 łyżki  cukru
  • 1-1.5 łyżek  soli
  • 1 l  tłustego mleka
  • 10 dag  drożdży
  • smalec

Sposób przyrządzania:

  1. W litrowym naczyniu bardzo starannie utrzeć drożdże z cukrem, wlać szklankę mleka ogrzanego do temp. 30 st., wsypać szklankę mąki, dobrze wymieszać mikserem. Następnie naczynie z zaczynem drożdżowym przykryć i wstawić do lekko ogrzanego (30-40o) piekarnika.
  2. Należy czekać, aż zaczyn urośnie i kilkakrotnie zwiększy swoją objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałe suche składniki i wlać mleko oraz zaczyn. Całość dobrze wymieszać najlepiej mikserem. Miskę z ciastem przykryć papierem i wstawić do ciepłego (50o) piekarnika. Gdy ciasto urośnie, przełożyć je do 3 foremek długości 24 cm, uprzednio wysmarowanych smalcem. Ciasto przyklepać natłuszczoną łyżką. Foremki wstawić do piekarnika, aby w temperaturze 50o ciasto urosło do krawędzi foremki. Następnie piec 80 min w temp. 200o. Otrzyma się ok. 2 kg chleba.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE