Dzisiaj jest: Wtorek, 22.01.2019 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Chleb zdrowia


05.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 osób


Składniki

  • 1 kg  mąki poznańskiej
  • 25 dag  preparowanych otrąb pszennych
  • 3 łyżki  siemienia lnianego
  • 1 łyżka  kminku
  • 2 łyżki  cukru
  • 1-1.5 łyżek  soli
  • 1 l  tłustego mleka
  • 10 dag  drożdży
  • smalec

Sposób przyrządzania:

  1. W litrowym naczyniu bardzo starannie utrzeć drożdże z cukrem, wlać szklankę mleka ogrzanego do temp. 30 st., wsypać szklankę mąki, dobrze wymieszać mikserem. Następnie naczynie z zaczynem drożdżowym przykryć i wstawić do lekko ogrzanego (30-40o) piekarnika.
  2. Należy czekać, aż zaczyn urośnie i kilkakrotnie zwiększy swoją objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałe suche składniki i wlać mleko oraz zaczyn. Całość dobrze wymieszać najlepiej mikserem. Miskę z ciastem przykryć papierem i wstawić do ciepłego (50o) piekarnika. Gdy ciasto urośnie, przełożyć je do 3 foremek długości 24 cm, uprzednio wysmarowanych smalcem. Ciasto przyklepać natłuszczoną łyżką. Foremki wstawić do piekarnika, aby w temperaturze 50o ciasto urosło do krawędzi foremki. Następnie piec 80 min w temp. 200o. Otrzyma się ok. 2 kg chleba.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE