Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Falafele


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 250 g  suszonej ciecierzycy
  • 1 szczypta  sody oczyszczonej
  • 1 sztuka cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 4 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 4 sztuki gałązki ziela kolendry
  • 1 łyżeczka  zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka  mielonego kminu (kumin)
  • 1 łyżeczka  papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • sól
  • 3/4 l  oleju do głębokiego smażenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciecierzycę wymieszać z sodą, zalać wodą i pozostawić na noc.
  2. Na drugi dzień cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zieleninę opłukać, osuszyć przez potrząsanie i oskubać listki. Listki grubo posiekać i łącznie z osączoną ciecierzycą, cebulą, czosnkiem drobno zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
  3. Masę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia,doprawić solą i uformować kulki wielkości mniej więcej piłki tenisowej.
  4. Rozgrzać olej do smażenia i przez 4-5 minut smażyć kulki, aż się ładnie zrumienią. Rozłożyć na grubej warstwie ręczników papierowych do ocięknięcia tłuszczu.
  5. Podawać z jogurtem naturalnym doprawionym kminem i harissą (ostra arabska pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem (kuminem) i czasami z dodatkiem oliwy i pomidorów) oraz z sałatą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE