Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 250 g suszonej ciecierzycy
- 1 szczypta sody oczyszczonej
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 sztuki gałązki natki pietruszki
- 4 sztuki gałązki ziela kolendry
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu (kumin)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 3/4 l oleju do głębokiego smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciecierzycę wymieszać z sodą, zalać wodą i pozostawić na noc.
- Na drugi dzień cebulę i czosnek obrać i posiekać. Zieleninę opłukać, osuszyć przez potrząsanie i oskubać listki. Listki grubo posiekać i łącznie z osączoną ciecierzycą, cebulą, czosnkiem drobno zmiksować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Masę wymieszać z przyprawami i proszkiem do pieczenia,doprawić solą i uformować kulki wielkości mniej więcej piłki tenisowej.
- Rozgrzać olej do smażenia i przez 4-5 minut smażyć kulki, aż się ładnie zrumienią. Rozłożyć na grubej warstwie ręczników papierowych do ocięknięcia tłuszczu.
- Podawać z jogurtem naturalnym doprawionym kminem i harissą (ostra arabska pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i kminem (kuminem) i czasami z dodatkiem oliwy i pomidorów) oraz z sałatą.