Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Focaccia na ciepło z pomidorami


05.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 40 dag  mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki  ciepłej wody,
  • 1.5 dag  świeżych drożdży,
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek,
  • sól. rozmaryn,
  • pieprz. oregano,
  • 40 dag  pomidorków koktajlowych lub 4 duże dojrzałe pomidory,
  • 2 pęczki  świeżej bazylii,
  • starty ser mozzarella.

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozrób w letniej wodzie, dodaj 1/2 szklanki mąki. Wyrób, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W misce połącz resztę mąki, łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, suszonego oregano i rozmarynu. Gdy drożdże urosną, dołóż je do mąki, zagnieć, dodając oliwę i resztę wody.
  3. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Nakryj ściereczką i odstaw znowu do wyrośnięcia.
  4. Prostokątną blachę posmaruj oliwą, wyłóż ją 2/3 ciasta.
  5. Ułóż na nim pokrojone pomidory, posyp częścią posiekanej bazylii, rozmarynem.
  6. Przykryj paskami z reszty ciasta i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
  7. Focaccię podaj na ciepło, posypaną mozzarellą i resztą świeżej bazylii. Jest smaczna także na zimno, np. maczana w oliwie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

maździalena

Posty : 0

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE