Dzisiaj jest: Wtorek, 25.02.2020 Imieniny: Wiktora i Cezarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Focaccia na ciepło z pomidorami


05.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 40 dag  mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki  ciepłej wody,
  • 1.5 dag  świeżych drożdży,
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek,
  • sól. rozmaryn,
  • pieprz. oregano,
  • 40 dag  pomidorków koktajlowych lub 4 duże dojrzałe pomidory,
  • 2 pęczki  świeżej bazylii,
  • starty ser mozzarella.

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozrób w letniej wodzie, dodaj 1/2 szklanki mąki. Wyrób, nakryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. W misce połącz resztę mąki, łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, suszonego oregano i rozmarynu. Gdy drożdże urosną, dołóż je do mąki, zagnieć, dodając oliwę i resztę wody.
  3. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki. Nakryj ściereczką i odstaw znowu do wyrośnięcia.
  4. Prostokątną blachę posmaruj oliwą, wyłóż ją 2/3 ciasta.
  5. Ułóż na nim pokrojone pomidory, posyp częścią posiekanej bazylii, rozmarynem.
  6. Przykryj paskami z reszty ciasta i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
  7. Focaccię podaj na ciepło, posypaną mozzarellą i resztą świeżej bazylii. Jest smaczna także na zimno, np. maczana w oliwie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

maździalena

Posty : 0

Przepisy: 25


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE