Dzisiaj jest: Czwartek, 17.08.2017 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Jarzynka z cukinii i kukurydzy


22.04.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki cebule
  • 3 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka czerwona papryczka chili
  • 700 g  pomidorów
  • 1 kg  cienkiej cukinii
  • 3 łyżki  oleju
  • 6 sztuk gałązek melisy cytrynowej
  • 280 g  odsączonego ziarna z kukurydzy
  • 200 ml  bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • 70 g  grubo utartego twardego sera
    Sałata
  • 1/2 główki  sałaty rzymskiej
  • 2 sztuki pomidory
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki  soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. Chili rozłamać i wysypać nasiona, a strąk pociąć na drobne paseczki.
  2. Pomidory umyć, usunąć nasadę ogonków i pokroić w drobną kostkę. Cukinię umyć, oczyścić i pokroić na kawałki wielkości 3 cm.
  3. W dużym rondlu wlać olej i na średnim ogniu przez 5 minut podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Dodać pomidory i dusić przez dalsze 5 minut. Melisę umyć i potrząsając osuszyć. Do pomidorów dołączyć cukinię, 4 gałązki melisy, kukurydzę i bulion. Wszystko 20-30 minut dusić na słabym ogniu pod przykryciem. Z pozostałych 2 gałązek melisy oderwać listki i drobno posiekać.
  4. Liście sałaty oczyścić, umyć, odwirować do sucha i pokroić w paski. Pomidory przekroić na połowę i bez nasady ogonków pokroić w pólplasterki. Oba warzywa rozłożyć po jednej stronie talerzy, posolić, popieprzyć i pokropić sokiem cytrynowym.
  5. Jarzynkę umieścić w środku. Podawać po posypaniu serem i posiekaną melisą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Dorcia

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE