Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kacapoły


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kacapoły to danie regionalne z okolic Kolbuszowej czy też Borowa, na Podkarpaciu. Przepis oparty jest na ziemniakach. Kacapoły jeśli nie zostaną wykorzystane jako danie obiadowe, w wersji odgrzanej mogą również stanowić danie na kolację.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 4 kg  ziemniaki
  • 1-2 sztuki  jajka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 200 g  twaróg
  • masło
    do omasty

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj. 1/4 część ziemniaków ugotuj i ostudź. Resztę ziemniaków obierz, umyj i zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane. Następnie odciśnij z wody masę ziemniaczaną przez gazę.
  2. Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę i wymieszaj z surowymi. Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj na gładką masę.
  3. Twaróg dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
  4. Do ręki weź niewielką ilość ciasta ziemniaczanego, w środku zrób wgłębienie, włóż łyżeczkę twarogu i oblep go ciastem tak, by powstały owalne kluski. Układaj je na posypanej mąką stolnicy.
  5. Gotuj porcjami w osolonej wodzie przez 10-15 minut, w zależności od wielkości klusek. Następnie odcedź.
  6. Przed podaniem polej roztopionym masłem.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.67 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE