Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 4 kg ziemniaki
- 1-2 sztuki jajka
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 200 g twaróg
- masło
do omasty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj. 1/4 część ziemniaków ugotuj i ostudź. Resztę ziemniaków obierz, umyj i zetrzyj na tarce, jak na placki ziemniaczane. Następnie odciśnij z wody masę ziemniaczaną przez gazę.
- Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę i wymieszaj z surowymi. Dodaj jajka, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj na gładką masę.
- Twaróg dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Do ręki weź niewielką ilość ciasta ziemniaczanego, w środku zrób wgłębienie, włóż łyżeczkę twarogu i oblep go ciastem tak, by powstały owalne kluski. Układaj je na posypanej mąką stolnicy.
- Gotuj porcjami w osolonej wodzie przez 10-15 minut, w zależności od wielkości klusek. Następnie odcedź.
- Przed podaniem polej roztopionym masłem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!